Arkkitehti, sisustusarkkitehti vai sisustussuunnittelija? Kuka on oikea ammattilainen projektiisi?

Opas oikean ammattilaisen valintaan 

Ammattilaisen palkkaaminen suunnittelun avuksi on investointi, jolla vältyt virhehankinnoilta ja suunnitteluvirheiltä. Sisustuksen ja arkkitehtuurin ammattilainen auttaa sinua luomaan sinulle ja perheellesi teidän tarpeisiinne sopivan harmonisen kodin.

Mutta kuka on oikea ammattilainen sinun projektiisi? Arkkitehti, sisustusarkkitehti vai sisustussuunnittelija?

Sisustusarkkitehti vs. sisustussuunnittelija: Mikä on ero?

Käytännössä sisustusarkkitehdin ja sisustussuunnittelijan työnkuva on hyvin samankaltainen. Se, miten nämä kaksi ammattikuntaa eroavat toisistaan, on heidän koulutus. Sisustusarkkitehdiksi valmistutaan ammattikorkeakoulusta tutkintonimikkeellä muotoilija (AMK). Sisustussuunnittelijaksi voi opiskella toisen asteen oppilaitoksissa, tai erilaisilla yksityisten koulutustahojen tarjoamilla kursseilla.

Sekä sisustusarkkitehdit, että sisustussuunnittelijat suunnittelevat sisätiloja. Tilat voivat olla asuin-, työ- tai liiketiloja. Myös näyttely- ja messutilat sekä muut julkiset tilat voivat kuulua suunniteltaviin tiloihin.

Sisustusarkkitehdin ja sisustussuunnittelijan työnkuvaa vertaavissa kirjoituksissa olen törmännyt siihen virheelliseen väittämään, että sisustussuunnittelijat suunnittelevat vain pintamateriaaleja ja kalustusta, kun taas sisustusarkkitehdit suunnittelevat esim. tilamuutoksia ja kokonaisvaltaisempia muutoksia, kuten seinien purkua ja vesipisteiden siirtoa.

Totuus on kuitenkin se, että myös sisustussuunnittelijat suunnittelevat tilamuutoksia, johon voi sisältyä seinien purkamista, tai siirtämistä, sekä vesipisteiden uudelleensijoitusta. Työhön sisältyy toki lisäksi värien ja pintamateriaalien valitsemista, sekä kauniiden ja toimivien sisustusten luomista.

Sisustussuunnittelijoilla, yhtä lailla kuin sisustusarkkitehdeilla on laaja yhteistyöverkosto eri alan osaajia, joiden kanssa he tekevät yhteistyötä.

Oleellista kummallekin ammattikunnalle on se, että heidän tavoitteenaan on suunnitella tarkoituksenmukaisia, asiakkaansa näköisiä viihtyisiä ja toimivia tiloja.

Valitsenko sisustussuunnittelijan vai sisustusarkkitehdin?

Sisustusarkkitehdit ja sisustussuunnittelijat tekevät siis käytännössä samaa työtä, eli suunnittelevat sisätiloja, mutta kumpi on oikea juuri sinun projektiisi?

Kun etsit itsellesi suunnittelijaa, oleellisempaa kuin määritellä tarvitsetko sisustusarkkitehdin vai sisustussuunnittelijan, on määritellä omat tarpeesi. Kuinka laajasta projektista on kyse ja tarjoaako suunnittelija juuri niitä palveluja, joita sinä tarvitset? Onko suunnittelijalla riittävä ammattitaito projektisi läpi viemiseen?

Riippumatta ammattinimikkeestä, jokainen suunnittelija nimittäin määrittelee itse oman työkenttänsä ja sen mitä palveluita hän tarjoaa. Yksi suunnittelija saattaa tarjota kokonaisvaltaista sisustus- ja remonttisuunnittelua aina remontin valvomiseen asti, kun taas toinen keskittyy väri- ja pintamateriaalien valitsemiseen, kalustamiseen ja somistamiseen.

Suunnittelutyön lähtökohta on aina asiakkaan, eli sinun tarpeet. Suunnittelijat osaavat myös suunnitella eri tyylisiä sisustuksia. Siitä huolimatta jokaisella suunnittelijalla on oma kädenjälkensä, joka näkyy hänen tekemissään töissä. Tarkastele siis suunnittelijoiden portfoliota palvelutarjonnan lisäksi ja mieti miellyttääkö juuri tämän suunnittelijan kädenjälki sinua.

Suunnittelutyö on myös luottamuslaji. Sinun täytyy pystyä luottamaan suunnittelijaasi, että hän tekee juuri sinua ja perhettäsi varten oikeat ratkaisut.

Sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti vai arkkitehti?

Kun mietit arkkitehdin tai suunnittelijan välillä, on oleellista ymmärtää, että arkkitehti suunnittelee rakennuksia ja rakennettua ympäristöä. Arkkitehdin tehtävänä on huolehtia mm. siitä, että rakennus vastaa alueelle asetettua kaavaa ja rakennusmääräyksiä.

Kuten sisustusarkkitehdit ja sisustussuunnittelijat, niin myös arkkitehdit voivat erikoistua johonkin tiettyyn rakentamisen osa-alueeseen, kuten esim. rakennesuunnitteluun.

Uudiskohteen suunnittelussa, arkkitehtia tarvitaan rakennuksen suunnitteluun, sekä rakennuslupaprosessiin. Arkkitehti tekee yhteistyötä monen eri alan osaajien kanssa, joista sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti voi olla yksi.

Uudisrakentamisessa onkin perusteltua palkata sekä arkkitehti, että sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti. Tämän lisäksi tarvitaan toki monta muutakin erityisosaajaa, kuten esim. LVI-suunnittelija ja sähkösuunnittelija, jotka kaikki yhdessä muodostavat tiimin. Tiimin tarkoituksena on suunnitella juuri sinulle ja perheellesi sopiva koti, jossa on huomioitu kaikki näkökohdat.

Remonttikohteissa arkkitehdin palkkaaminen voi tulla kyseeseen silloin, kun tarvitaan rakennuslupa. Rakennuslupa tarvitaan esim. jos aiotaan tehdä laajennus, tai purkaa kantava seinä. Tällöin sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti voi olla se henkilö, joka tuo projektiin mukaan esim. rakennesuunnittelijan.

Kuka on oikea ammattilainen sinun projektiisi?

Kun mietit omaan projektiisi sopivaa ammattilaista, on oleellista miettiä jokaisen ammattilaisen näkökulmaa ja minkälaisesta suunnittelutyöstä on kyse.

Mitä tarkoitan näkökulmalla? Tarkoitan tällä sitä, että arkkitehti tarkastelee taloa ulkoa sisäänpäin, miettien esim. rakennuksen sijoittelua ympäristöön, rakennustapaa, rakenteiden kestävyyttä, talon ulkomuotoa aina ikkunoiden ja ovien sijoitteluun. Arkkitehdin osaamisalueeseen kuuluu rakennusmateriaalit. Sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti tarkastelee taloa sisältä ulospäin, miettien sisätilojen soljuvuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, sisustusmateriaaleja, sekä kalusteiden sijoittelua suhteessa käytettävissä olevaan tilaan. Sisustussuunnittelijan/sisustusarkkitehdin osaamisalueeseen kuuluu sisustusmateriaalit.

Esimerkkejä oikean ammattilaisen valitsemisesta

  • tarvitset kotiisi toimivampia säilytysratkaisuja → sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti
  • suunnittelet keittiö- tai kylpyhuoneremonttia. → sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti
  • talossasi on vain alakerta käytössä ja haluaisit laajentaa asuintiloja myös yläkertaan, rakennuslupa on jo olemassa → sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti
  • suunnittelet kotisi kokonaisvaltaista remonttia, haluat mahdollisesti avartaa joitakin tiloja kaatamalla seiniä. → sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti, sekä tarvittaessa rakennesuunnittelija mikäli on tarkoitus kaataa kantavia seiniä
  • suunnittelet talosi laajennusta. → arkkitehti ja sisustussuunnittelija/sisustusarkkitehti

Kun haluat kodin, joka heijastaa elämäntyyliäsi ja persoonallisuuttasi, ota minuun yhteyttä.